كتابخانه معاونت پژوهشي وآموزشي
كتابخانه معاونت پژوهشي وآموزشي سازمان تبليغات اسلامي از بدو تشكيل سازمان در سال 1360 در راستاي اهداف اين نهاد مقدس شكل گرفت و بتدريج در مسير حركت به سوي تخصصي شدن و انطباق با اهداف سازمان قرار گرفت.
اين كتابخانه ابتدا به صورت سنتي و دستي اداره ميشد كه محدوديتها و نقايص زيادي را به دنبال داشت. به طوري كه منابع كتابخانه به راحتي قابل بازيابي نبود و معمولا كتابها در قسمت موضوع و جايگاه اصلي خود قرار نميگرفتند و كتب با موضوعات تطابق نداشت و بعضا شاهد مفقود شدن منابع در مخزن كتابخانه بوديم.

مشكلاتي كه در حين انجام كار در مخزن و بازيابي منابع كتابخانهاي بوجود ميآمد، متوليان كتابخانه را بر آن داشت به فكر چارهاي باشند و كتابخانه را از حالت انبار كتاب خارج كرده به يك محيط پويا و زنده تبديل نمايند و خدمات آن را تسهيل ببخشند. در واقع با گذشت هر سال و افزايش منابع كتابخانه، كار به صورت سنتي در آن مشكل و بازيابي كتابها غير ممكن بود.
براي غلبه بر مشكلات فوق پيشنهاد طرح استاندارد سازي و كامپيوتري كردن منابع كتابخانه تقديم معاونت محترم پژوهشي و آموزشي گرديد. به دنبال توافق معاونت با پيشنهاد فوق، طرح استاندارد سازي توسط شركت نرم افزاري كاوش در سال 1383 از و در ارديبهشت ماه سال 1384 به اتمام رسيد.
هم اكنون كتابخانه تخصصي سازمان با حدود بيست و شش هزار عنوان كتاب، خدمات خود را به صورت كامپيوتري و استاندارد انجام ميدهد.

منابع كتابخانه:
مجموعه منابع كتابخانه به دو صورت بسته در مخزن اصلي، و باز در بخش مرجع نگهداري و سرويسدهي ميشود. كتب موجود دراين كتابخانه عمدتا به زبانهاي فارسي و عربي و تعداد خيلي اندك نيز به زبان انگليسي است.
مجموعه منابع فارسي و عربي موجود در اين كتابخانه، خصوصا در دين، فلسفه، تاريخ و علوم اجتماعي و حديث از منابع بسيار خوبي به شمار ميروند و در واقع كتابخانه تخصصي است كه در راستاي اهداف سازمان فعاليت ميكند و سالانه از طريق خريد از انتشارات مختلف و نمايشگاه بينالمللي كتاب به مجموعه منابع آن افزوده ميشود.
منابع كتابخانه در موضوعات مختلفي تهيه و سازماندهي شده است اين منابع ميتواند پژوهشگران و محققين سازمان را در رسيدن به اهداف مورد نظر ياري نمايد. عمده موضوعات موجود در كتابخانه سازمان به شرح ذيل است:
1)اديان
2)اسلام
3)فلسفه و منطق
4) علوم اجتماعي
5) حكومت
6) علوم سياسي
7) حقوق
8) اقتصاد
9) روششناسي
10) كتابشناسي
11) لغت نامهها، فرهنگها و دايرهالمعارفها
12)ادبيات
13) تاريخ
14) هنر
15) روانشناسي
خدمات فني:
از آنجا كه سازماندهي منابع از وظايف اصلي هر كتابخانه به شمار ميرود، بخش خدمات فني اين كتابخانه نيز در مكان اصلي اقدام به فهرست نويسي، دادهبندي و آمادهسازي منابع نموده است.
با تلاشهاي به عمل آمده كليه منابع موجود كتابخانه توسط شركت نرم افزاري كاوش سازماندهي شده است و دادههاي مربوط به آنها از طريق رايانه در دسترس علاقهمندان، محققين و پژوهشگران داخل و خارج از سازمان قرار ميگيرد.
اين خدمات بيشتر توسط كتابدار انجام ميگيرد. اخيرا كامپيوترهايي نيز براي كار براي كتابخانه در نظر گرفته شده كه اعضاي كتابخانه ميتوانند از طريق اين رايانهها منابع و مدارك مورد نظر خود را جستجو نمايند و از طريق كتابدار كتابخانه امانت بگيرند.

سازماندهي:
منابع كتابخانه براساس قوانين ردهبندي ديويي فهرستنويسي و ردهبندي شدهاند كه هم اكنون در بيشتر كتابخانههاي ايران رواج دارد. براي ذخيره و بازيابي اطلاعات، از نرمافزار جامع كاوش استفاده ميشود. قابل ذكر است بازيابي اين منابع از طريق رايانه قابل بازيافت است.
پويايي هر كتابخانه مستلزم ارايه خدمات مناسب، مداوم و روز آمد است، به عبارتي هويت هنر هر كتابخانه نزد كاربران، با ارايه خدمات آن شناخته ميشود. تمام فعاليتهاي كتابخانه (گزينش ، فراهم آوري، سازماندهي و دسترسي پذير كردن منابع) در جهت ارايه خدمات به استفاده كنندگان كتابخانه است و بيشترين تبلور آن در قسمت امانت است. بخش امانت كتابخانه نيز با استفاده از نرم افزار كاوش امكان استفاده از منابع موجود و همچنين جستجو از طريق عنوان، سرشناسه ، موضوع و ساير مشخصات كتاب شناختي به مراجعان ارايه خدمت ميكند.
بخش مرجع:
از آنجا كه هدف هر كتابخانه پاسخگويي به پرسشهاي كاربران و كمك به آنان در رفع نيازهاي اطلاعاتي است، كتابخانهها هميشه سعي در نيل به اين هدف به شيوههاي گوناگون و بهينه داشتهاند. بخش مرجع كتابخانه تخصصي سازمان تبليغات اسلامي نيز به صورت مخزن باز در اختيار پژوهشگران و كاربران ميباشد.
شرايط عضويت:
كتابخانه سازمان تبليغات اسلامي هم اكنون داراي 150 عضو ثابت ميباشد كه با ارايه مدارك و پر كردن فرم مخصوص، به عضويت دائم كتابخانه درآمدهاند. علاوه بر اعضاي ثابت، افرادي نيز از داخل و خارج سازمان به صورت موقت از كتابخانه ( در مكان اصلي كتابخانه) استفاده مينمايند.
مدارك مورد نيازبراي عضويت:
1) يك برگ كپي از صفحه اول شناسنامه؛
2)يك برگ كپي از صفحه اول شناسنامه ؛
3) دو قطعه عكس 4×3؛
4) پر كردن فرم مخصوص اعضاء؛
علاوه بر مدارك فوقالذكر ، ارايه معرفينامه براي دانشجويان، محققين و پژوهشگراني كه مايل به عضويت در كتابخانه ميباشند، ضروري است.
تعهدات اعضاي كتابخانه:
اعضاء كتابخانه موظف به رعايت اصول مندرج در برگ تعهدنامه ميباشند كه عبارتند از؛
1) خودداري از هرگونه دستكاري و علامتگذاري در متن يا حاشيه كتاب؛
2) استرداد يا تمديد مهلت كتب در موعد مقرر( حداكثر 15 روز براي 3 مدرك كه اين مدت براي يك بار قابل تمديد است)؛افرادي كه بيش از 3 بار تاخير در عودت منابع كتابخانه داشته باشند از عضويت كتابخانه حذف ميگردند.
3) در صورت مفقود شدن و يا بروز صدمه به كتاب يا مجلات؛ عضو موظف به خريد، تهيه يا پرداخت قيمت كتاب يا مجلات ميباشد.
4) كوشش در حفظ و نگهداري كتب و منابع كتابخانهاي؛
5) كتب مرجع فقط در قرائتخانه كتابخانه قابل مطالعه و استفاده ميباشد.
مكان كتابخانه:
تهران: خيابان وليعصر ـ نبش زرتشت غربي ـ ساختمان شماره 2 سازمان تبليغات اسلامي ( ساختمان شهيد نواب) پلاك 8 ـ معاونت پژوهشي و آموزشي ـ طبقه دوم تلفن 8900240 داخلي 386ـ 385